Ekologiczne śniadanie w naszej szkole.

Po raz kolejny w naszej szkole odbyło się ekologiczne śniadanie. Każdy znalazł coś smacznego dla siebie. Uczniowie uczestniczyli w konkursie plastycznym i zdobyli uznanie za twórcze prace. Oto kilka fotograficznych wspomnień oraz wiadomości warte przeczytania jak ważne w naszym życiu i dla naszego zdrowia jest śniadanie. Uczniowie naszej szkoły już o tym wiedzą, ponieważ mamy tradycyjnie przerwę śniadaniową, aby w spokoju zjeść drugie śniadanie w szkole.

 

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Odgrywa znaczącą rolę, ponieważ jest pierwszą dawką energii po dłuższej przerwie. Przy spożywaniu 5 regularnych posiłków w ciągu dnia, śniadanie powinno dostarczać 30% energii – czyli około 1/3 naszej dziennej dawki kalorii powinna przypadać na śniadanie.

Jeżeli nie spożywamy śniadań, to spada efektywność naszej pracy, a u dzieci i młodzieży pojawia się zmęczenie i gorsze wyniki w nauce.

Można także w uproszczeniu stwierdzić, że jedząc pierwszy posiłek dnia o stałej godzinie – chudniemy! Dlaczego tak się dzieje i dlaczego tak ważne jest „nieomijanie” śniadania?

Śniadaniowe korzyści

Porządne, pełnowartościowe śniadanie przyspiesza przemianę materii. Jeśli rano „coś” zjemy, pomagamy naszemu organizmowi spalać tłuszcz i utrzymywać stałą masę ciała. Jeśli rankiem rezygnujesz z posiłku, twój organizm nie wie czy głodujesz albo jesz mniej dlatego, że chcesz schudnąć, czy dlatego, że brakuje jedzenia – i wtedy zaczyna odkładać „zapasy” tłuszczu na później.

Co wybrać?

Podstawą pełnowartościowego śniadania powinno być mleko podawane w formie napoju mlecznego (np. jogurt, kefir, koktajl mleczny, kakao) lub zupa mleczna z dodatkiem otrąb, suszonych owoców i płatków, oczywiście niedosładzanych cukrem (musimy czytać etykiety jeżeli np. kupujemy gotowe musli). Zalecana jest także niewielka ilość tłuszczu oraz produktów białkowych o wysokiej jakości (jaja, sery, wędliny oraz ryby w różnej postaci, np. past), a także ciemne pełnoziarniste pieczywo. Nie możemy również zapomnieć o warzywach i owocach. Idealnie byłoby, gdybyśmy zaraz po wstaniu z łóżka wypili szklankę wody oraz zjedli owoc o niskiej zawartości węglowodanów (np. grejpfrut, jabłko, śliwki, truskawki, wiśnie), a następnie ćwiczyli przez około 30 minut – wystarczy szybki spacer, który możemy wykonywać wszędzie lub dowolna aktywność, którą lubimy. Wówczas jeszcze bardziej zwiększymy tempo naszej przemiany materii, dodając sobie energii na cały dzień. Po takim wysiłku należy zjeść zrównoważone zdrowe śniadanie. Podsumowując – jeśli chcemy zachować zdrowie, mieć stałą masę ciała i maksymalnie wykorzystywać swoją codzienną energię – nie zapominajmy o śniadaniu.Jeżeli chodzi o napoje, to w porze letniej najlepsza jest woda gazowana lub nie, zależnie od naszych preferencji smakowych, najlepiej z dodatkiem mięty oraz limonki lub cytryny. W porze zimowej polecana jest zielona herbata, yerba mate czy też ciepły napar z imbiru.