W październiku 2016 roku klasy 3 wybrały się na wizytę do pobliskiej Piekarni POLOCZEK. Zostaliśmy zaproszeni na zajęcia pod tytułem Od ziarenka do bochenka, które wiążą się z bieżącą tematyką lekcji. Uczniowie zapoznani zostali z zasadami BHP i higieny, ubrali specjalne wdzianka, umyli ręce i wyruszyli na podbój piekarni. Pan przewodnik pokazał maszyny służące do wyrobu ciasta na chleb, wielkie piece oraz narzędzia pomocne przy produkcji chleba. Dzieci poznały składniki chleba. Patrzyły na rosnący chleb, a potem na sprawne wkładanie surowych bochenków do pieca. Następnie ruszyły do stołu, przy którym pan przygotował ciasto na słodkie bułeczki. Zaczęły się praktyczne zajęcia. Wszyscy uczyli się pleść obwarzanki, zawijać rogale i chałki, wycinali serca i tworzyli różne fantazyjne kształty. Po wszystkim gotowe bułeczki trafiły do pieca. W międzyczasie wszyscy mogli zobaczyć gotowe, gorące chleby wyjeżdżające prosto z pieca. Uczniowie odpoczywali w szatni po przygotowanych atrakcjach, każdy dostał firmową bułkę, którą zajadał z wielkim apetytem. Czekaliśmy na nasze wypieki, które można było zabrać do domu na spróbowanie. Były pyszne.Cała wyprawa i zwiedzanie piekarni bardzo się podobało. Zafascynowane dzieci na pewno będą wracały po pyszne wypieki Piekarni Poloczek, a w przyszłości może ktoś zostanie jej pracownikiem…Jesteśmy bardzo wdzięczni właścicielowi za możliwość zwiedzenia piekarni i poznanie tajników pracy piekarza. Była to interesująca lekcja, która na pewno pozostanie na długo w pamięci uczniów. Dziękujemy!